Naslovna / Priroda i društvo / I životinje priče imaju / Životinje kriču diljem Europe
Screen Shot 2015-07-01 at 20.44.41

Životinje kriču diljem Europe


Bruxelles, Belgija – Životinje doslovce kriču! Određene vrste, koje se pojavljuju u videu koji su danas objavile nevladine organizacije WWF, BidrLife i Friends of Earth, snimljene su kako emitiraju čudne zvukove poput alarma. Svaka životinja u videu je ugrožena i trenutačno zaštićena europskim prirodnim propisima, koje Europska komisija upravo revidira. Budu li ti propisi oslabljeni, životi tih životinja bit će ugroženi.

 

U videu se, među brojnim vrstama, pojavljuju vuk u njemačkim šumama, glavata kornjača na grčkoj obali i europski smeđi medvjed u rumunjskim šumama, kričući neobičnim zvukovima. Ekološke udruge vjeruju da životinje osjećaju strah za svoje živote i domove.

 

Ljudske aktivnosti utječu na brojna područja u Europi, što je rezultiralo gubitkom staništa, a tako i vrsta. Prema podacima Europske komisije, 60% ključnih populacija životinja i 77% njihovih staništa u Europi i dalje je ugroženo, zbog čega je nužna posebna pravna zaštita.

 

Tijekom nešto više od mjesec dana, više od 280.000 građana Europe već se pridružilo akciji Krik za prirodu, kojom traže političare da obrane prirodne propise (Direktivu o staništima i Direktivu o pticama), kako bi spomenute, ali i brojne druge vrste ostale zaštićene i u budućnosti.

 

Video koji pokazuje neočekivano ponašanje životinja diljem Europe možete pogledati ovdje: http://adria.panda.org/kampanje/neka_priroda_zivi/.

 

Photo: © Wild Wonders of Europe / Stefano Untherthiner / WWF

About Petra Boić Petrač/WWF

Check Also

Malnar--u-dzungli

Željko Malnar – putopisac (u) samoga sebe

U opraštanjima od Željka Malnara pročitao sam i vidio mnogo stvari koje kao putnik i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>