Naslovna / Priroda i društvo / Iz svijeta znanosti / Zagreb: Mineral Expo još jednom uspješan
mineralexpo14-001

Zagreb: Mineral Expo još jednom uspješan


Photo by Tena Leko/PutOpija

Šareni Mineral Expo održan je i ove godine u Zagrebu i to po 17. put.. Riječ je o međunarodnom sajmu dragog i poludragog kamenja koji je postao prepoznatljiv događaj hrvatske metropole, a ove godine mogao se posjetiti 16. i 17. svibnja u Domu sportova. Ponuda je ponovno bila iznad svih očekivanja, jer je sajam ugostio velik broj izlagača, kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva. Već pri ulasku mogla se primijetiti velika posjećenost jer Mineral Expo nije samo prodajnog, već i edukativnog karaktera. Upravo stoga on obuhvaća posjetitelje raznih afiniteta: školske ekskurzije, ljubitelje paleontologije i mineralogije, znanstvenike, osobe koji prakticiraju alternativnu medicinu i kristaloterapiju, ali i ljubitelje lijepog nakita.

Osobno, već na samom početku fascinirala me lubanja izrađena u kamenu snižena na 85 000 kn. Inače cijeli štand imao je zanimljive izloške, od drvenih žlica, neobičnih i pomalo ezoteričnih zvijezda izrađenih od drveta, do raznih figurica. Na nakit nisam obraćala previše pozornosti, iako je zašarenio mnoge štandove stvarajući gužvu i repove.

mineralexpo1-001

 

Ponuda je bila zaista bogata, a i riječ je o unikatnim ogrlicama, naušnicama i ostalim ukrasima izrađenim od gotovo svih poznatih vrsta poludragog kamenja anorganskog i organskog podrijetla. U ponudi se pronašlo i drago kamenje: brušeni rubini, safiri, smaragdi, turmalini, topazi te opali iz Australije i Etiopije.

mineralexpo5-001

Također je bila velika ponuda fosila koja je razdragala maštu djece, ali i odraslih. Svašta se tu našlo: trilobiti stari 450 milijuna godina, puno mlađi amoniti od prije 85 milijuna godina, zubi dinosaurusa, glava krokodila, dijelovi mamutovih kljova, zubi izumrlih vrsta morskih pasa i fosili drveta. Zadovoljila sam se jednim fosilom drveta za dvadeset kuna.

mineralexpo3-001

Najraznolikiji i meni najzanimljiviji, bili su štandovi s obrađenim i neobrađenim kristalima. Iako redovito posjećujem sajam, svake godine zaboravljam popis kristala koje želim kupiti kako bi ih zbog prekrasnih boja, šara i oblika istakla na polici dnevne sobe, ali koji ujedno odgovaraju mojim čakrama i melem su za moje zdravstvene poteškoće. Pokušala sam na mobitelu guglati za što je koji kristal, no guranje posjetitelja koji su pokušavali doći do štanda ometali su me u koncentraciji pa sam odlučila poslušati šesto čulo i kupiti one koji mi „sjednu“ na prvu. Kasnije sam naišla i na štand koji se dosjetio da na listu papira ispiše značenje, povijest i mjesto iskapanja svakog kristala iz ponude, a pošto su im i cijene bile relativno niske (od 8,00 do 30,00 kn), ponajviše kristala pazarila sam kod njih.

mineralexpo2-001

Tako sam doma došla s punim džepovima: ahat iz Australije, snježni opsidijan iz SAD-a, hovlit tirkizne boje iz Zimbabvea, malahnit iz Čilea, oniks iz Meksika, tigrovo oko iz Indije.

Na sajmu su se predstavljale i udruge Lepoglavski ahat, Kalcit i Kreševski citrin  koji su upoznavali posjetitelje sa svojim radom u Hrvatskoj pokazujući naša mineralna bogatstva. Udruga Kalcit je organizirala i tombolu, pa ste za deset kuna mogli dobiti jedan od hrvatskih minerala.

mineralexpo12-001

Izvukla sam, gle čuda, kalcit. Osim toga na sajmu je bila organizirana i izložba, mogla se koristiti usluga verificiranog gemologa za procjenu i analizu nakita, također se moglo posavjetovati s nekoliko domaćih i stranih kristaloterapeuta, te kupiti stručna literatura.

Na izlasku nas je ispratio četveronožni redar koji je osvajao šarmom i mašućim repom, odnosno crni labrador koji je ponosito obavljao svoj posao.

mineralexpo17-001

Poslije posjete sajma mnogi su odabrali osvježiti grlo ili utažiti glad brzom hranom i sladoledom na jednoj od postavljenih terasa, a neki su i uživali na suncu uz fontanu „Igre s vodom“.

Sve u svemu, sajam koji ne bi trebalo zaobići jer zaista zadovoljava svačije ukuse. Uostalom gdje možete u jednoj šetnji, za samo dvadeset kuna, posjetiti niz država i sve kontinente, te proputovati i kroz vrijeme od paleozoika do današnjih dana.

About Tena Leko/PutOpija

Check Also

Malnar--u-dzungli

Željko Malnar – putopisac (u) samoga sebe

U opraštanjima od Željka Malnara pročitao sam i vidio mnogo stvari koje kao putnik i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>