Naslovna / Priroda i društvo / Zaštitimo okoliš / WWF želi spasiti posljednje populacije divlje jesetre u svijetu
Screen Shot 2017-11-22 at 18.11.40

WWF želi spasiti posljednje populacije divlje jesetre u svijetu


Jesetre su plivale zajedno s dinosaurima prije 200 milijuna godina, ali bi ove izvanredne ribe uskoro mogle potpuno nestati

Beč, Austrija – Nakon što su se tijekom proteklih 50 godina populacije diljem svijeta srušile zbog krivolova, gubitka staništa, zagađenja i pregrađivanja rijeka branama (koje blokiraju migracijske rute), većini vrsta jesetri danas prijeti izumiranje. IUCN-ov Crveni popis čak 17 od 27 vrsta jesetri svrstava u kritično ugrožene, a dodatne četiri su kategorizirane kao vrste pred izumiranjem. Kako bi spasili posljednje populacije ove najugroženije vrste slatkovodne ribe, WWF je danas u Beču najavio novu globalnu strategiju za borbu protiv prijetnji s kojima se suočavaju divlje jesetre.

„Jesetre su plivale zajedno s dinosaurima prije 200 milijuna godina, ali bi ove izvanredne ribe uskoro mogle nestati sa lica Zemlje ako ne zaustavimo ilegalni ribolov i uništavanje staništa koji ih dovode do izumiranja“, rekao je Stuart Orr, voditelj programa za slatke vode u WWF.

„Beluga jesetra nekad je bila najveća slatkovodna riba na svijetu, ali danas se više ne mogu vidjeti gigantske jesetre: u stvari, u prirodi je iznimno teško uopće vidjeti jesetru. Već smo izgubili neke vrste i mogli bismo ih izgubiti sve, ukoliko se vlade, zajednice, znanstvenici i čuvari prirode ne udruže i odmah djeluju zajedno“, dodao je Orr, koji je predstavio WWF-ovu strategiju za očuvanje jesetri u Beču.

WWF će se povezati s partnerima u regijama Europe, Azije i Sjeverne Amerike u kojima su jesetre preživjele kako bi zajedno radili na zaustavljanju prekomjernog iskorištavanja divljih jesetri za kavijar i meso, očuvanju ključnih migracijskih putova, zaštiti i obnavljanju ključnih riječnih staništa te uspostavljanju centara za uzgoj i reintrodukciju divljih populacija.

Kako bi se postigli ti ciljevi, nova, dugoročna strategija uključivat će širok spektar aktivnosti: od podrške jačoj provedbi postojećih zakona, uključujući ribolovne zabrane, do razvoja alternativnih djelatnosti za ribarske zajednice i osiguranja da će investicijske politike javnih i privatnih financijskih institucija uključivati zaštitne mjere za jesetre.

Dok WWF godinama radi kako bi očuvao posljednje populacije jesetri, uključujući i one u Dunavskom slivu, ovaj novi pristup značajno će proširiti napore za spašavanje ove vrste. Također će po prvi put spojiti organizacije za očuvanje prirode i znanstvenu zajednicu kako bi zajedno razvili sveobuhvatan globalni akcijski plan za očuvanje jesetri.

Strategija će promicati veću suradnju između zemalja, što je ključno za rješavanje prekograničnih prijetnji s kojima se suočava veći broj vrsta jesetri, uključujući ilegalnu, prekograničnu trgovinu i daljnju fragmentaciju rijeka zbog novih brana i druge infrastrukture.

„Spašavanje jesetri nevjerojatno je složen izazov, ali ova ambiciozna globalna strategija će im dati priliku da prežive i u Dunavu te njegovim pritokama Muri, Dravi i Savi. Kako su kod nas iznimno rijetke, smatramo da se treba priključiti programu reintrodukcije i uspostave stručnog monitoringa ove vrste i u našim rijekama“, izjavila je Irma Popović Dujmović iz slatkovodnog programa WWF Adrije. „Ali ne radi se samo o jesetrama: koraci potrebni za očuvanje njihove budućnosti također će očuvati riječne i morske ekosustave u kojima žive diljem svijeta, pridonoseći dobrobiti i mnogim drugim vrstama te lokalnim zajednicama koje ovise o njima“.

Uz nastojanja da se promijene politike vlada, potaknu kolektivne akcije i osiguraju veći financijski resursi za očuvanje jesetri, strategija će također nastojati povećati svijest javnosti o pritiscima s kojima se suočava ta izvanredna vrsta – i što pojedinci mogu učiniti kako bi ih spasili.

„Prilično je jednostavno: ljudi bi trebali prestati kupovati kavijar ili meso divljih jesetri. Kupovanje isključivo iz renomiranih uzgajališta jesetri će smanjiti ilegalni pritisak na vrstu i olakšali vrsti da se lakše nosi s drugim prijetnjama svog preživljavanja“, zaključio je Orr.

Uspjeh ove strategije ovisiti će o uspostavi suradnje WWF-a s brojnim partnerima. Prvo partnerstvo uspostavljeno je s World Wurkson Conservation Society, s kojima će se zajedno raditi tijekom sljedeće četiri godine kako bi uspostavili najbolje metode očuvanja jesetri, zaustavili ilegalnu trgovinu njihovim kavijarom i mesom te zaštitili nekoliko preostalih populacija jesetri u rijekama Crnomorskog sliva.

Screen Shot 2017-11-22 at 18.11.58

About Petra Boić Petrač/WWF

Check Also

Malnar--u-dzungli

Željko Malnar – putopisac (u) samoga sebe

U opraštanjima od Željka Malnara pročitao sam i vidio mnogo stvari koje kao putnik i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>