Naslovna / Događanja / Izložbe, dokumentarci, predavanja / Otvorenje izložbe Croatian Rivers Tour na dan “Europske Amazone”
Screen Shot 2017-11-22 at 21.16.41

Otvorenje izložbe Croatian Rivers Tour na dan “Europske Amazone”


Povodom „Dana Europske Amazone“, WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, unutar svoje kampanje „Naše rijeke, naše blago!“ otvorila je izložbu fotografija Damjana Kolareka, Gorana Šafareka i Tomislava Šolića. Izložba će biti otvorena na zahtjev do 4. kolovoza u galeriji PIKTO (Branimir centar, Ul. kneza Branimira 29) u Zagrebu.

Na izložbi je izloženo 40 fotografija čiji su autori i sami veslali i proveli tjedan dana na rijekama diljem Hrvatske. Fotografi su tijekom cijele kampanje dokumentirali sve aktivnosti fotografijama i videima kako bi prikazali javnosti ljepotu rijetkih slobodnih rijeka u Europi ali i ukazali na drastične promjene koje se događaju s rijekom prije i poslije izgradnje brane. U sklopu izložbe premijerno je prikazan i promotivni video „Naše rijeke, naše blago!“ u produkciji Damjana Kolareka.

Na otvorenju izložbe uzvanicima se obratila Irma Popović Dujmović iz WWF-a koja se zahvalila na podršci svim klubovima, nevladinim udrugama i građanima i naglasila: „Ova je izložba potvrda uspjeha naše kampanje. Obišli smo sve rijeke kojima smo i planirali proći i sve smo ih zatekli u dobrom stanju. I dalje ćemo se boriti za naše rijeke da ih očuvamo u prirodnom stanju i da budućim generacijama ostanu na raspolaganju.“

Višegodišnjom kampanjom „Naše rijeke, naše blago“ WWF Adria kontinuirano upozorava na najveće prijetnje hrvatskim rijekama. Poslije regate na Korani i lanjske na Mrežnici, ove godine više od 200 kajakaša je u šest dana preveslalo šest rijeka: Savu, Dravu, Kupu, Zrmanju, Koranu i Mrežnicu i prošetalo ugroženim kanjonom rijeke Krupe koja je dio Parka prirode Velebit.

U sklopu kampanje „Naše rijeke, naše blago!“ pokrenuta je i peticija za spas rijeke Krupe, kojom se ovu samo sedam kilometara dugu rijeku želi očuvati u sadašnjem prirodnom stanju. Peticija je usmjerena prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Zadarskoj županiji i apelira da se donese odluka kojom će se kanjon Krupe očuvati i dugoročno zaštiti od svih oblika korištenja u energetske svrhe. WWF poziva sve građane Hrvatske da svojim potpisom nastoje spasiti taj biser Parka prirode Velebit. Peticija je aktivna do 22. srpnja na change.org.

Ovom prigodom obilježen je i peti „Dan Europske Amazone“ nastao kao produkt WWF-ova projekta stvaranja Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, kojim se žele istaknuti prirodne vrijednosti budućeg UNESCO-vog rezervata koji se proteže kroz Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Srbiju i Sloveniju.

Izložba fotografija Croatian Rivers Tour planira obići i gradove Varaždin, Karlovac i Slunj koji su pomogli u realizaciji kampanje „Naše rijeke, naše blago!“.

About Petra Boić Petrač/WWF

Check Also

Malnar--u-dzungli

Željko Malnar – putopisac (u) samoga sebe

U opraštanjima od Željka Malnara pročitao sam i vidio mnogo stvari koje kao putnik i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>