engleski autobusi

Nekad smo bili London


Autobusi na kat svakoga će asocirati na London, no da li ste znali da su isti autobusi prometovali i na ulicama Zagreba? Naime, zbog pomanjkanja kapaciteta u gradskom prijevozu, 1955. i 1956. godine iz Londona u Zagreb su stigla četiri autobusa na kat marke „Leyland“. No umjesto da olakšaju prilike na cestama, unijeli su pravu pomutnju. Imali su oko 60 mjesta i samo jedan ulaz i to s krive, britanske, strane. No, tu nije bio kraj, jer su autobusi zbog svoje visine od četiri i pol metra predstavljali opasnost za strujne vodove tramvaja, ali i niske nadvožnjake. Zbog toga su prometovali samo u rubnim i zapadnim predgrađima, na linijama od Črnomerca, Aleji Bologne, Podsuseda i Zaprešića. Nakon pet godina su prodani u Sarajevo.

Također je zanimljivo spomenuti da navodno nisu bili crvene, nego zelene boje.

Dvokatni su autobusi također su prometovali Zagrebom, Splitom, Banja Lukom, Sarajevom, Mostarom, Novim Sadom i Skopljem.

About Tena Leko/PutOpija

Check Also

Malnar--u-dzungli

Željko Malnar – putopisac (u) samoga sebe

U opraštanjima od Željka Malnara pročitao sam i vidio mnogo stvari koje kao putnik i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>