Naslovna / Priroda i društvo / I životinje priče imaju / Uganda: Majmuni Staroga svijeta
pavijan

Uganda: Majmuni Staroga svijeta


Krenuli smo tražiti lavove, a odmah na početku te potrage naletili smo na pavijane; kao da su znali što slijedi nakon zaustavljanja našeg terenca – otvorili smo prozor, te njemu i pripadnicima njegovog čopora bacili nekoliko banana koje su oni haldnokrvo pokupili kao da samo naplaćju ulaz u nacionalni park Queen Elizabeth na jugu Ugande.

Inače ovaj maslinasti pavijan pripada skupini majmuna Staroga svijeta. 25 drzava Afrike njegov je dom, a od pet vrsta pavijana koliko ih postoji na svijetu, maslinasti je najzastupljeniji. Žive u čoporima koji znaju brojati i do 150 jedinki. Takvi čopori poznati su po svojoj društvenoj hijerarhiji u kojoj svaki majmun zauzima svoje mjesto. Glede životnog prostrora ne biraju previše; pustinje, savane, džungle – sve im odgovara. Neke skupine su pravi planinari, pa tako žive na visinama i do 4500 metara.

 

Photo: Marin Leko/PutOpija

About Marin Leko/PutOpija

Check Also

ribari uganda

Uganda: Ribari s jezera Edward

Svega nekoliko ribara dobilo je dozvolu za ribarenje na jezeru Edward u Ugandi; oni nisu ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>