Naslovna / Vijesti iz povijesti / Male priče iz davnine / Jedno neobično putovanje (u bačvi) !
Annie Edson Taylor postala je prva osoba koja je preživjela put preko slapova Niagare u bačvi

Jedno neobično putovanje (u bačvi) !


Annie Edson Taylor postala je prva osoba koja je preživjela put preko slapova Niagare u bačvi. Ta smiona učiteljica i plesna instruktorica 24. listopada 1901. godine spustila se niz slapove u bačvi od hrastovine i željeza, postavljenom s madracem, a sa sobom je ponijela i sretni jastuk u obliku srca. Nakon stavljanja poklopca, prijatelji su biciklističkom pumpom ‘upumpali’ zrak u bačvu.

Put je trajao dvadeset minuta, a kad su spasitelji stigli do bačve, otkrili su kako je Annie sasvim u redu. Ne računajući malu posjekotinu na glavi.

Na taj pothvat se odlučila nakon smrti muža i upadanjem u dugove. U početku nitko nije htio sudjelovati u tom pothvatu, jer su se bojali da bi sve moglo završiti nesrećom. Ipak, nekoliko dana ranije, 19. listopada, napravio se pokus s mačkom Iagarom koju se u bačvi spustilo niz slapove. Iako su kružile glasine kako je mačka poginula, kasnije se ustanovilo da je preživjela i to neozlijeđena.

Nakon uspješno obavljenog pothvata, Annie je neko vrijeme zarađivala prepričavajući događaj. Potom je njezin menadžer ukrao bačvu i nestao te je potrošila većinu zarađenog novca kako bi ga pronašla. Bačva je pronađena u Chicagu, no nakon nekog vremena opet nestala i to zauvijek.

About Tena Leko/PutOpija

Check Also

Malnar--u-dzungli

Željko Malnar – putopisac (u) samoga sebe

U opraštanjima od Željka Malnara pročitao sam i vidio mnogo stvari koje kao putnik i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>