baku31DSC_0794-1024x680

Gruzija: Povratak u prošlost


Zestafoni grad iz kojeg smo jutros startali. Zanimljiv je bio „hotel“ u kojem smo prenoćili. Hotel je trosobni stan kojeg vlasnik ne koristi za stanovanje i nalazi se pored stana u kojem živi. Stara gradnja, možda iz 60tih. Debeli zidovi, visoki stropovi, stari kreveti. Sve to nam nije smetalo, važna je bila kupaonica i tuš, wc, struja i utičnice za punjenje svega nečega.

Moj osobni dojam je da je na nekim mjestima u Gruziji vrijeme stalo u npr 1954 godini. Stare sive zgrade, željezne ograde nikad ofarbane. Meni to izgleda poprilično sivo i depresivno. I tako krenemo mi jutros iz tog Zestafonija i ubrzo uđemo u prekrasne predjele. Šume, zelenilo, sa desne strane neki potok-rječica. Ma idila prava. Sve nas je posjetilo ne jedan dio puta kroz Albaniju. Dosta slično je bilo. Cesta nas malo diže pa nas malo spušta i tako kilometrima. Uz cestu puno nekih štandova i trgovina glinenim posudama, glinenim životinjama.

Ubrzo idila prestaje, počinje cca 10 tak km uspona. Svatko lovi svoj ritam i borba sa usponom je počela. Kako tko ali vozimo oko 7-10 km/h. Super je to što je usput bilo puno izvora vode, tako da smo vodu točili kad smo god htjeli. Dolazimo na vrh prijevoja, prolazimo kroz tunel dug oko 1800m i sa druge strane tunela nas čeka nagrada, spust. Dalje na putu prema Goriju čekala nas je uglavnom ravnica ALI da nam ne bi bilo prelako, pobrinuo se jak vjetar u prsa. Dosta nas je namučio. Svi se slažemo da je ovo bio težak dan za pedaliranje. Vozimo nekom auto cestom u izgradnji, vjetar nas gnjavi, već smo umorni i gladni. Kad uz auto cestu štandovi sa voćem i povrćem. Zaustavljamo se i vijećamo šta ćemo uzeti. Najradije bi sve, ipak odluka pada na banane i lubenicu. Za 5 banana smo platili 4 eura tako da je lubenica ispala iz kombinacije. Odatle nas još oko 10 km dijeli do današnjeg cilja Gorija (rodni grad Staljina).
Smještaj pronalazimo na Socar-ovom kompleksu. Socar je azerbajdžanska naftna kompanija, peta u svijetu i naravno najveća i najjača u Azerbajdžanu. Spavat ćemo u šatorima. Sutra Gori, muzej Staljina i Tbilisi, glavni grad Gruzije.

 

Napisao: Robert Kelava

About Biciklistički klub Pedalinac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>