Naslovna / Priroda i društvo / I životinje priče imaju / Uganda: Gdje je Nil, tu su i nilski konji
nilski konji

Uganda: Gdje je Nil, tu su i nilski konji


Iako bi se sama logika složila s ovim naslovom, danas imamo problem što je još uvijek teško odrediti gdje je (sve) Nil. Traženje njegova izvora opjevano je što u knjigama, što u filmovima, a pravi – jedan jedinstveni izvor još uvijek nemamo, barem ne prema broju onih koji “slave” njegovo imanje i postojanje “u svom dvorištu”. Tu su tako Uganda, Kenija, Tanzanija, Etiopija, Ruanda, Burundi, Južni Sudan i Sudan. Pola Afrike rekli bi mnogi. Za najslužbenije objašnjenje za izvor Nila uzima se Viktorijino jezero, na čijim su obalama Uganda, Kenija i Tanzanija.

Vratimo se malo i s Nila na nilske konje: ovu ženku i mladunče smo snimili u Ugandi, u jezeru Edward, razmjerno nedaleko od Viktorijinog jezera. Plivali su u velikim krdima, povremeno odmarajući sunčajući se zajedno s bivolima. Koliko god izgledaju mirno, gotovo kao da meditiraju – u društvu nisliskih konja treba biti jako oprezan, budući da su jako nepredvidljivog ponašanja koje ih je stavilo ni manje ni više nego na prvo mjesto rang ljestvice afričkih životinja koja nam govori koliko je neka vrsta puta napala čovjeka, a da je napad završio sa smrtnim posljedicama.

 

Photo: Marin Leko/PutOpija

About Marin Leko/PutOpija

Check Also

ribari uganda

Uganda: Ribari s jezera Edward

Svega nekoliko ribara dobilo je dozvolu za ribarenje na jezeru Edward u Ugandi; oni nisu ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>