ruanda1408

Ruanda: Fotke se rađaju


Završio je službeni dio radionice. Sada radimo na selektiranju slika, završnim radovima oko novina, tražimo mjesto za printanje – dakle još nije gotovo!
Teško je jednom rečenicom opisati iskustvo radionice. Kada sam ušla prvi dan u učionicu, nisam znala što me čeka. Dan prije početka sam radila na prepravljanju cijele radionice i izrađivanju prezentacije, jer sam doznala da nitko baš ne govori engleski. Na početku radionice smo shvatili da većina učenika nikada se nije susrela s fotoaparatom. Kako objasniti na jeziku kojem ne razumiju nešto poput pojma „ekspozicija“?! Dakle – nije bilo lagano, ali se SASVIM isplatilo. Svi su pokazali veliko zanimanje, a mnogi i nevjerojatan talent. Pri pregledavanju fotki nakon radionice, i Marin i ja smo ostali zapanjeni da tako dobre kompozicije i tako kvalitetne fotke rade klinci koji do jučer nisu znali držati fotić u rukama.
Smijeha je bilo kada sam im pokušala objasniti razne modove fotkanja, pa osim „portreti“, „pejzaži“, „macro“, na nekim fotićima postoji opcija snijega! Objasni ti što je snijeg u Africi.
Osim učenika, sudjelovali su i profesori, mladi ljudi oko 25 godina, koji će ubuduće prenijeti stečeno znanje. Cijela grupa se može opisati kao INSPIRCIJA, jer su nam cijelo vrijeme davali – i još daju, nove ideje. Marljivo ih zapisujemo i pokušavamo svaki dan iskoristiti maksimalno, kako bi što više pridonijeli zajednici.
A nakon toga kreće drugi dio naše akcije. Predaja humanitarnih donacija, a onda i snimanje filma o fra Ivici i cijeloj župi Kivumu. Vjerujte, ovih mjesec dana je premalo za sve ono što želimo i možemo napraviti. A do tada, pratite nas! Puno pozdrava od srca iz Kivumua, od svih nas!

About Tena Leko/PutOpija

Check Also

ribari uganda

Uganda: Ribari s jezera Edward

Svega nekoliko ribara dobilo je dozvolu za ribarenje na jezeru Edward u Ugandi; oni nisu ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>