Naslovna / Vijesti iz povijesti / Male priče iz davnine / 14 godina na cesti, 503 puknute gume, 66 zemalja
Françoise i Claude Hervé

14 godina na cesti, 503 puknute gume, 66 zemalja


Françoise i Claude Hervé napustili su posao, kuću, obitelji u Lyonu kako bi 1. travnja 1980. krenuli na putovanje biciklima u trajanju od tri godine. Barem su tako planirali.

WmanonSudbina je htjela drugačije – vratili su se u Parizu 30. travnja 1994. Svoje avanture su zabilježili u knjizi “Put oko svijeta biciklom”. Brojevi s puta su impresivni: 14 godina na cesti, 503 puknute gume, 66 zemalja (uzimajući u obzir geopolitičku situaciju vremena, npr. Jugoslavija je još postojala), više od 150.000 km, 35.000 slika. Proveli su trinaest mjeseci u izbjegličkim kampovima u Kambodži, mjesec dana su pomagali gubavce u Indiji…

herveoviJedan od najfascinantnijih aspekata ove avanture je da su Françoise i Claude dobili na putu i svoje prvo dijete. Njihova kći, Manon, rođena je 12. rujna 1988, na Novom Zelandu. Ako ništa, imala je zanimljivo djetinjstvo, provela je prvih šest godina na cesti. Očito, takva situacija otvara mnoga logistička pitanja: kako se kvalitetno skrbiti za bebu na putu i to biciklima? Kako odgojiti i educirati dijete u takvim uvjetima? Snalažljivosti nije nedostajalo.
Tijekom svog putovanja naučili su engleski, španjolski, mandarinski i tajlandski. herve2Putovanje su financirali samostalno, od održavanja konferencija i prodaja fotografskih izvješća za časopise.
Naravno, morali su se suočiti s nekim zdravstvenim problemima: virusnih hepatitisa u Karachiju, biciklistička nesreća u Kini, slomljena ruka u Paragvaju, malarija u Maliju, napad divljih pasa u iračkoj pustinji, gvatemalski naoružani napada mačetama, oružani napad u Peruu, prelazak Himalaje u zimi…. 

Large_TOUR-DU-MONDE-VELO

418107_3-001

Large_PUNTA-TUMBO

 

 

About Tena Leko/PutOpija

Check Also

ksm 3 pak

Pakistan: Tandur

Ujutro se probavni problem još nije riješio. Doručak isti kao i dan ranije, razmišljam što ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>